diumenge, 2 de març del 2008

ASSOCIACIÓ D'ESCALADA SOSTENIBLE




Qui som?

Som un grup d'escaladors que volem seguir escalant però en un entorn natural de muntanya.. per tant el que volem és promoure una educació ambiental en l'esport de l'escalada.
Tots junts intentarem conscienciar, motivar, ajudar i involucrar a tots els col·lectius que actualment practiquen aquest esport en el medi natural per tal de preservar tot el territori català.
Respectem el medi ambient!

http://www.cat-climbing.com/ASS.html

L'objectiu principal de l'Associació per tant és promoure l'escalada sostenible, és a dir, intentar concienciar al col·lectiu escalador, de tal manera que el medi ambient no es vegi afectat per cap agent extern causat principalment per l'home quan realitza la pràctica de l'escalada en l'ecosistema muntanyós Català.


Això implica:

Consells i recomanacions per qualsevol tipus d’escalada (bloc, esportiva o clàssica)

BROSSA

- Prou clennexs, prou brossa!... volem un entorn d'escalada net, tal com es va trobar el dia que es va anar a equipar. NO embrutem les muntanyes amb les nostres deixalles. Tot el que portem a la muntanya ens ho tornem a endur a casa, no fa falta deixar rastre (“colilles”, pipes, plàstics, restes orgàniques…). Això si, evitar cremar i enterrar. Dipositeu-la posteriorment en els contenidors adequats.

Per que no cascares de plàtans o taronges: Tarden més de 2 anys en degradar-se
Per que no llaunes d’alumini: 80-100 anys

- No deixar deixalles abandonades als voltants de les zones d’escalada, al peu de via, a fissures i esquerdes de la roca.

- Sempre que us sigui possible col·laborar amb la neteja de les muntanyes recollint la brossa que deixen els menys conscienciats.



ÚS MAGNESI

- Minimitzar l’ús de magnesi en la mesura de lo possible, sobretot a l’hivern i en vies fàcils. Intentar d’espolsar les presses en les que s’hi ha dipositat magnesi. El seu impacte visual a més, fa que el que vingui darrera no pugui realitzar la via a vista. Per tant respectem al medi i a l’escalador que ve darrera.

- Tanca bé la bossa un cop finalitzada la via. La mescla de magnesi amb la terra a peu de via pot afectar a zones on la vegetació és escassa o ha desaparegut pel trepitjat dels escaladors.

- Si raspalles, no facis mai servir raspalls metàl·lics, amb un drap evitaràs incrementar l’erosió de la presa.


FEMPTES

- Prou “cagades”! Fes un forat de 15-20 cm de profunditat i de 12-15 cm i enterra-la amb la mateixa terra que has tret del forat, això si, ben allunyat del peu de via, camí i del riu més pròxim. Busca un lloc exposat al sòl per tal d’ajudar a la descomposició. El procés de descomposició s’accelera quan enterrem excrements en un sòl ric en microorganismes amb suficient grau d’humitat i a la vegada assolellat. En llocs molt càlids dispersar les femptes amb un pal o una pedra pot ser una alternativa a cavar un forat.

- Alternativa a cavar un forat i enterrar: dispersar les femptes, o emportar-te-les en una bossa per després abocar-les en un contenidor (en la mesura de lo possible)

- Evitar al màxim la possibilitat de que altres persones o animals trobin els nostres excrements. No dipositar mai els nostres excrements en corrents d’aigua o a les seves proximitats. Escollir un bon lloc per intentar accelerar el ritme i la velocitat del procés de descomposició d’aquests.

- El paper higiènic és un producte de lenta descomposició i per tant sempre és millor recollir-lo un cop utilitzat. En qualsevol cas, sempre es preferible el seu ús al dels cleennexs o el paper de cuina que són més densos i de degradació més lenta.

- A més d’incomodar a molts del companys que poden haver a la zona d’escalada poden arribar a donar episodis de contaminacions d’aigües superficials.


FLORA I FAUNA

- Evita recollir flors, fulles, plantes comestibles o minerals, una imatge val més que mil paraules!

- Respectar la flora de les esquerdes i fissures.

- Respectar les regulacions pertinents en cada zona per tal de no afectar a la fauna i la flora. Especial atenció en època de reproducció d’aus, la presència de l’home pot esdevenir que aquests abandonin el seu niu i que per tant els polls morin i no es doni la reproducció d’espècies protegides.

- Prou prohibicions, volem regulacions pertinents a cada zona o escola d'escalada per tal de no afectar a la fauna i la flora. Volem més informació!, en aquest cas destacar que l’Associació intentarà apropar als escaladors la major quantitat d’informació possible tant als seus associats com al col·lectiu escalador (tallers, cursos, jornades).


EN GENERAL

- Evitar fer excessiu soroll amb l’ús de megàfons, cassettes, etc. que poden incomodar tant a la fauna que viu a les rodalies com als propis companys escaladors.

- Tingues controlats els teus animals domèstics, d’aquesta manera tens protegits als animals salvatges i a les plantes i arbres.(en la mesura de lo possible).

- Fes el recorregut pels camins traçats o senyalitzats, respecta els cartells de prohibit el pas. Els efectes que crea el trepitjat constant d’una zona: el que succeeix és una reducció o supressió de la capa orgànica de fullaraca o humus que recobreix el sòl. Al produir-se un descens de la matèria orgànica incorporada al sòl mineral, aquest es va compactant. Aquesta compactació fa que el número de porus inferior per tal de poder retenir l’aigua en el seu interior, disminuint per tant la capacitat de germinar i créixer d’algunes plantes. Per tant evitar crear nous camins!


ACAMPADA

- Respecta les zones d’aparcament i d’acampada.

- En cas d’acampar minimitzar l’impacte en el medi natural. Ser especialment curosos en el moment d’escollir la zona d’acampada.

- Tenir en compte que la pressió que s’exerceix directament sobre el sòl, al muntar la tenda d’acampada i el anar trepitjant molt el terreny, afavoreix la pèrdua de matèria orgànica i a la seva vegada la compactació del sòl mineral. El que també provoca la reducció del creixement i vitalitat de les plantes , i l’aparició de processos erosius. Per tant, és important mantenir net el lloc d’acampada, procurant deixar-lo inclòs més net que quan el vam trobar.

- En el cas d’acampada intenta evitar l’ús de fogueres (alternativa: gas envasat). És veritat que l’ús de fogueres té un sentit més romàntic però el gas envasat és més pràctic i ràpid. A més no produeix tants gasos contaminants a l’atmosfera. Per realitzar el foc natural s’han d’utilitzar combustibles naturals. En el cas del gas envasat el sol no s’altera, i no es deixa el terreny ennegrit i estèril (tot i que en alguns casos el foc natural pugui ajudar a realitzar una neteja del bosc).



EQUIPAMENT

- Intentar usar material mimètic amb les roques (xapes i reunions).

- Minimitzar l’ús de pintura i d’altres materials per marcar la situació, el nom o la dificultat de les vies.

- No sobreequipar diferents zones d’escalada.

- Animar a tots aquells escaladors que no s’informen! a informar-se abans d’equipar una zona sobre els temes d’aus i vegetals rupícoles, per tal de disminuir l’impacte ambiental excessiu.

- Evitar malmetre arbres i plantes el menys possible, i assabentar-nos del tipus de poda que realitzem a aquestes/s


Volem saber on podem equipar?

- Si vols equipar en una zona o espai que no està protegit assabentat de la fauna i flora de la zona i informa al Departament o Ajuntament més pròxim.

- Si vols obrir noves vies en una zona o espai protegit posat en contacte amb el gestor del Parc i fes una proposta. Potser surts guanyant!


Volem en definitiva... preservar el medi natural que ens envolta!


AES

1 comentari:

Anònim ha dit...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel